Εκρηκτικές εντάσεις στη βορειοδυτική Συρία και οι στρατιωτικές αντιδράσεις Τουρκίας και Ρωσίας

Εκρηκτικές εντάσεις στη βορειοδυτική Συρία και οι στρατιωτικές αντιδράσεις Τουρκίας και Ρωσίας

Τουρκία/pexels

Στις περιοχές αποκλιμάκωσης στη βορειοδυτική Συρία, γνωστές ως ζώνη Ρωσίας-Τουρκίας, οι εντάσεις έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με επιθέσεις και στρατιωτικές ενισχύσεις από διάφορες πλευρές. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, με βομβαρδισμούς σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο Αζάζ και το Μερτζιμπαντίκ, στις βόρειες περιοχές του Χαλεπιού. Οι επιθέσεις αυτές προήλθαν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τον Συριακό Στρατό.

Συγχρόνως, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν την επαρχία του Ιντλίμπ και τη βόρεια ύπαιθρο της Λατάκειας. Οι επιθέσεις μεταξύ των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων και της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) εντείνουν την ανασφάλεια στην περιοχή. Με την HTS να προετοιμάζεται για μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι, υπάρχει ανησυχία ότι αυτό θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στο Ιντλίμπ, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 4 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη απειλή, η Τουρκία έχει προχωρήσει στην ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Μια αυτοκινητοπομπή 15 φορτηγών με πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, μαζί με περισσότερα από 10 τεθωρακισμένα οχήματα, έχει καταφταθεί στην περιοχή του Jabal ez-Zawiya. Παράλληλα, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει πολεμικό ραντάρ και σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), η Τουρκία έχει επίσης ενεργοποιήσει σύγχρονα συστήματα παρεμβολής στις βόρειες περιοχές της Λατάκειας και στην πεδιάδα Gab.

Η στρατιωτική βοήθεια δεν περιορίζεται μόνο στη βόρεια ύπαιθρο του Ιντλίμπ, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ζώνες επιρροής. Η Τουρκία έχει στείλει τρεις φάλαγγες στρατιωτικών ενισχύσεων σε περιοχές όπως η «Ασπίδα του Ευφράτη» και ο «Κλάδος Ελαίας», με τη συνοδευτική ανάπτυξη να περιλαμβάνει 107 στρατιωτικά οχήματα και λοιπές προμήθειες, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Μείωση Κρουσμάτων Ιού Δυτικού Νείλου Χωρίς Θανάτους στην Ελλάδα

Μείωση Κρουσμάτων Ιού Δυτικού Νείλου Χωρίς Θανάτους στην Ελλάδα

Τροχαίο Δυστύχημα με Θύμα Μητέρα Δύο Παιδιών στη Νέα Κίο

Τροχαίο Δυστύχημα με Θύμα Μητέρα Δύο Παιδιών στη Νέα Κίο