Εκλογές στη Μολδαβία Η Ψήφος Στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πορείας

Εκλογές στη Μολδαβία Η Ψήφος Στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πορείας

Εκλογές Μολδαβία/AP

Η Μολδαβία διεξάγει σήμερα εκλογές για την εκλογή νέου προεδρείου και ταυτόχρονα για ένα κρίσιμο δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι καταγγελίες για ρωσική παρέμβαση επικρατούν καθώς η δημόσια ζωή της χώρας μονοπωλείται από τις εντάσεις μεταξύ της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης και των φιλορωσικών δυνάμεων.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου, η οποία έχει στραφεί αποφασιστικά προς την ΕΕ, είναι το φαβορί στην προεδρική κούρσα. Ωστόσο, οι αναλύσεις υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος για την εκλογή, προγραμματισμένος για τις 3 Νοεμβρίου. Στις ανακοινώσεις των προεκλογικών δημοσκοπήσεων, η Σάντου φαινόταν να συγκεντρώνει περίπου 36% της πρόθεσης ψήφου.

Στο πλαίσιο αυτής της εκλογικής διαδικασίας, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ενσωματωθεί στο Σύνταγμα η επιθυμία της χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα νίκης του «ναι» στο δημοψήφισμα με ποσοστό περίπου 55%. Ωστόσο, ένα από τα βασικά ζητήματα παραμένει η συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να φτάσει το 33% για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα. Φιλορωσικά κόμματα έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ελπίζοντας να ανατρέψουν την εκδήλωση.

Από την πλευρά της, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 350 έρευνες και πολλές συλλήψεις για προσπάθειες διαταραχής της εκλογικής διαδικασίας, έχοντας αποκαλύψει ένα δύσκολο σχέδιο εξαγοράς ψήφων. Στο πλαίσιο αυτό, 150.000 πολίτες φέρεται να έχουν πληρωθεί για να ψηφίσουν κατά της Σάντου και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της χώρας τους.

Η Μάγια Σάντου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Μολδαβίας που ανέλαβε το αξίωμα το 2020, έχει κερδίσει τη φήμη της ως αδιάφθορης ηγέτιδας και έχει γίνει αναγνωρίσιμη όπως μια κορυφαία ευρωπαϊκή προσωπικότητα. Η προεκλογική της εκστρατεία περιλαμβάνει περιοδείες στην ύπαιθρο, όπου συναντά πολίτες για να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές.

Τα φιλορωσικά κόμματα έχουν επίσης διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις κατά της κυβέρνησης, με κύριους υποψηφίους όπως ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο και ο Ρενάτο Ουσάτιι να συγκεντρώνουν μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για εμπλοκή και παρέμβαση στις εκλογές, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των υποψηφίων και οι κατηγορίες για διαφθορά ρίχνουν μια βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Η Μητέρα του Οξυγόνου: Αναζητώντας τη Ζωή Μέσα από τον Χορό και την Τέχνη

Η Μητέρα του Οξυγόνου: Αναζητώντας τη Ζωή Μέσα από τον Χορό και την Τέχνη

«Απερίγραπτη φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τον ΟΗΕ»

«Απερίγραπτη φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τον ΟΗΕ»