Η ερευνητική ομάδα του Al Jazeera, I-Unit, έχει καταγράψει εγκλήματα πολέμου στην πολιορκημένη Γάζα, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από πλήθος φωτογραφιών και βίντεο που ανήρτησαν κυρίως Ισραηλινοί στρατιώτες στο διαδίκτυο. Από την 27η Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στη Γάζα ύστερα από τρεις εβδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών, έφεραν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα. «Είναι η πρώτη γενοκτονία στην ιστορία που μεταδίδεται μέσω livestreaming», δήλωσε η Παλαιστίνια συγγραφέας Susan Abulhawa, μέλος της ερευνητικής μονάδας του Al Jazeera.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στις αναρτήσεις Ισραηλινών στρατιωτών σε δημόσιες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, οι οποίοι συχνά μετέφεραν λεπτομέρειες για τα περιστατικά που κατέγραφαν. Η I-Unit δημιούργησε μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περισσότερους από 2.500 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφοντας χιλιάδες βίντεο και εικόνες. Το υλικό αυτό αξιολογήθηκε από στρατιωτικούς και ειδικούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το συγκεντρωθέν υλικό αποκαλύπτει μια σειρά παράνομων ενεργειών, όπως η αλόγιστη καταστροφή περιουσιών, οι κακοποιήσεις κρατουμένων και η χρήση ανθρώπων ως ασπίδες. Σύμφωνα με τον Rodney Dixon, ειδικό σε διεθνές δίκαιο, το υλικό αυτό είναι πολύτιμο για ανακριτές και εισαγγελείς. Στα βίντεο εικονίζονται στρατιώτες που γελούν ενώ λεηλατούν σπίτια, καθώς και δεσμώτες που κακοποιούνται.
Μια από τις εντονότερες καταγγελίες προέρχεται από Παλαιστινίους μάρτυρες, οι οποίοι ανέφεραν πως χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ένας από αυτούς περιέγραψε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τον τοποθέτησαν μπροστά σε στόχους και τον απείλησαν, αν τολμούσε να αντισταθεί.
Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται υπό έρευνα για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που παρέχουν υποστήριξη στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να κατηγορηθούν για τα εγκλήματα που διαπράττονται. Έως το 2023, το 69% των ισραηλινών εισαγωγών όπλων προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 30% από τη Γερμανία. Οι προμήθειες των όπλων συνεχίζονται, παρόλο που οι γερμανικές έχουν μειωθεί.
Μέλη της I-Unit σχολίασαν ότι πολλές από τις καταγγελίες που προκύπτουν από αυτή την έρευνα θα πρέπει να διερευνηθούν από διεθνείς οργανισμούς. Η χρήση βίας κατά κρατουμένων και η καταστροφή περιουσιών χωρίς στρατηγική προϋπόθεση μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το Al Jazeera Arabic, υπάρχουν σαφείς μαρτυρίες περί κακοποίησης και βασανιστηρίων κρατουμένων από στρατιώτες, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για διεθνή έρευνα. Αυτή η έρευνα φωτίζει την εμπλοκή των Δυτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μέσω των στρατιωτικών και πληροφοριακών συνεργασιών τους.
Πηγή: ethnos.gr