Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στον Λίβανο, όπου το ιρανικά υποστηριζόμενο κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε πρόσφατα τον θάνατο ανώτερου στελέχους του, σε έναν βομβαρδισμένο προάστιο της Βηρυτού. Η διεθνής κοινότητα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης που απειλεί να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή.
Η κατάσταση επιδεινώνεται, με τον Λίβανο να έχει μετατραπεί σε «ενεργό μέτωπο», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, περιγράφοντας την κατάσταση ως «τριπλή τραγωδία». Οι ισραηλινές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι το πλήγμα προκάλεσε επίσης θανάτους άλλων διοικητών της Χεζμπολά.
Νωρίς σήμερα, μια αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ έπληξε «αποθήκη» στην παραθαλάσσια πόλη Σααντίγιατ. Σύμφωνα με αναφορές, οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σε μαζικές εκτοπίσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου να φεύγουν από τον νότο προς άλλες περιοχές, κάνοντάς τα να ανησυχούν για την ανθρωπιστική κρίση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά δεν στοχεύουν στο λαό του Λιβάνου, αλλά μόνο στο συγκεκριμένο κίνημα. Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε εισβολή στο Λίβανο, επιδιώκοντας διπλωματική λύση.
Στο μεταξύ, η Χεζμπολά αντέτεινε με επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περίπου 300 ρουκέτες και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για προσβολές κατά στόχων του στρατού Ισραήλ. Η κλιμάκωση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιεί ότι ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».
Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές υγείας, οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν τουλάχιστον 558 θανάτους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά. Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων πολιτών αγγίζει σχεδόν τους 500.000 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Πολλοί πολίτες έχουν καταφύγει σε περιοχές όπως η Σαΐντα, η Βηρυτός ή ακόμα και η Συρία.
Η κατάσταση αναμένεται να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, καθώς η συνεχής ένταση στις μάχες και οι βομβαρδισμοί καθιστούν την καθημερινότητα αβέβαιη για χιλιάδες κατοίκους. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τη λειτουργία τους προς και από τη Βηρυτό.
Πηγή: ethnos.gr