Αμερικανοί του εξωτερικού και η σημασία της ψήφου τους στις προεδρικές εκλογές

Αμερικανοί του εξωτερικού και η σημασία της ψήφου τους στις προεδρικές εκλογές

Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τράμπ / AP

Ο Μπομπ Βαλιέ, κάτοικος του Παρισιού για 30 χρόνια, έχει ήδη συμμετάσχει στην προεδρική εκλογική διαδικασία της 5ης Νοεμβρίου, ψηφίζοντας στην πολιτεία καταγωγής του, το Μίσιγκαν. «Ξέρω πως οι εξελίξεις στην Αμερική έχουν αντίκτυπο στο παγκόσμιο σκηνικό, κάτι που αντιλαμβάνομαι λόγω της διεθνούς μου εμπειρίας», δήλωσε ο Βαλιέ, ο οποίος ηγείται της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ των Δημοκρατικών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η ψήφος του, όπως και πολλών άλλων Αμερικανών διασποράς, μπορεί να είναι κρίσιμη σε πολιτείες που είναι πολύ κοντά σε ισοψηφία. Το Μίσιγκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι ανάμεσα στις πιο καθοριστικές πολιτείες, καθώς η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να προηγείται ελαφρώς του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικά, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών εκτιμά ότι περίπου 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί εξωτερικού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αμφίρροπες πολιτείες, με ανέσεις και υποστήριξη για να εγγραφούν και να ψηφίσουν. Η Μάντι Μούντι, εκπρόσωπος της Επιτροπής, τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπες και η συμμετοχή κάθε ψηφοφόρου είναι καθοριστικής σημασίας. «Η νίκη θα προέλθει από την πειθώ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο Τραμπ έχει στραφεί προς τους Αμερικανούς του εξωτερικού, δεσμευόμενος να καταργήσει τη διπλή φορολογία που αφορά κάποιους από αυτούς. Όπως ανέφερε ο Ζίνον Καπρόν από τη Σιγκαπούρη, η επαφή τους με την αμερικανική κυβέρνηση περιορίζεται στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων. «Μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να επηρεάσει την επιλογή μου», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η προσέλκυση των Αμερικανών της διασποράς, που υπολογίζονται μεταξύ 4,4 και 9 εκατομμυρίων, παραμένει πρόκληση, καθώς η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι χαμηλή. Διαφορετικά από τους πολίτες άλλων χωρών, οι Αμερικανοί δεν έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν σε πρεσβείες κατά την ημέρα των εκλογών, αλλά πρέπει να στείλουν την ψήφο τους ταχυδρομικώς στην πολιτεία εγγραφής τους. Στις εκλογές του 2020, μόλις το 8% είχαν συμμετάσχει, ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 3,4%.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της με υδράργυρο

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της με υδράργυρο

Δικαστική Δίκη για τη Δολοφονία της Φαίης Μπακογιώργου Διακόπτεται για Τρίτη Φορά

Δικαστική Δίκη για τη Δολοφονία της Φαίης Μπακογιώργου Διακόπτεται για Τρίτη Φορά