Αυστηρός Αγώνας Στις Αυστριακές Εκλογές Με Προβληματισμούς Για Το Μέλλον της Κυβέρνησης

Αυστηρός Αγώνας Στις Αυστριακές Εκλογές Με Προβληματισμούς Για Το Μέλλον της Κυβέρνησης

Εκλογές στην Αυστρία (AP Photo/Andreea Alexandru)

Στην Αυστρία, ανοίγουν σταδιακά οι κάλπες, με 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου, γνωστού και ως Κάτω Βουλής. Εννέα κόμματα είναι υποψήφια σε όλα τα κρατίδια, με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) να προηγείται στις δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου τα κυριότερα θέματα ήταν το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση με τη Ρωσία.

Οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν απόψε στις 17:00 (τοπική ώρα), οπότε και θα ανακοινωθούν οι πρώτες προβλέψεις για τα αποτελέσματα. Ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του FPO, βλέπει την παράταξή του να προηγείται με ποσοστά 27-29%. Ακολουθεί το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ με 23-25%, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPO) του Αντρέας Μπάμπλερ με 20-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS καταγράφουν ποσοστά 8-11%, ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 8-10%. Επιπλέον, συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPO), το Κόμμα της Μπίρας (BIER) και άλλες πολιτικές κινήσεις.

Αν το FPO καταφέρει να καταγράψει νίκη στις εκλογές, θα είναι μια ιστορική στιγμή για την μεταπολεμική Αυστρία, καθώς το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022. Ο Κικλ έχει συνδέσει τη στρατηγική του με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό και έχει εκφράσει αμφισβήτηση σχετικά με την πολιτική για την πανδημία. Τηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανήκοντας στην ίδια ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν.

Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να είναι περίπλοκη. Ο Κικλ, που έχει υπηρετήσει κοντά στον Γιεργκ Χάιντερ, θεωρείται λαϊκιστής και έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει «ο καγκελάριος του λαού». Η προηγούμενη συνεργασία του FPO με το OVP ως «μικρός» εταίρος έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την εξασφάλιση εταίρου στην κυβέρνηση, κάνοντάς την εκλογική διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Εξαφάνιση Τριών Κοριτσιών από Δομή του Χαμόγελου του Παιδιού στη Νέα Σμύρνη

Εξαφάνιση Τριών Κοριτσιών από Δομή του Χαμόγελου του Παιδιού στη Νέα Σμύρνη

Ανατροπή και Νέα Εποχή για το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου

Ανατροπή και Νέα Εποχή για το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου