Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις μαζί με φορείς αυτοδιοίκησης από την Αιτωλοακαρνανία, για έβδομη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια, με αφορμή το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου. Η προσφυγή αυτή ζητά την ακύρωση της δεύτερης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, καθώς πιστεύουν ότι αυτά αναβιώνουν το φαραωνικό σχέδιο εκτροπής του ποταμού προς τον Πηνειό μέσω μιας σήραγγας που θα διασχίσει την οροσειρά της Πίνδου.
Στην αίτηση τους, οι φορείς αναφέρουν παραβίαση ευρωπαϊκών οδηγιών που σχετίζονται με τα ύδατα και την περιβαλλοντική εκτίμηση σχεδίων. Τα σχέδια, των οποίων η ολοκλήρωση αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του δικαίου της ΕΕ, επαναφέρουν ένα έργο που είχε θεωρηθεί παρελθόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την υλοποίηση απαραίτητων έργων στην περιοχή.
Οι εκπρόσωποι των φορέων τονίζουν ότι η μυθολογία της εκτροπής έχει οδηγήσει τη Θεσσαλία σε πολιτική απραξία, επιβραδύνοντας την υλοποίηση έργων που θα βελτίωναν τα αρδευτικά δίκτυα και την αποθήκευση νερού. Το σύστημα εκτροπής απαιτεί κατασκευές με πολύ υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, ενώ αναδεικνύει τη δημιουργία μιας ακριβής υπηρεσίας ύδατος για αγροτική χρήση.
Η κατάσταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης κλιματικής αστάθειας, όπου οι επιπτώσεις στην γεωργία είναι σοβαρές. Οι φορείς υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της εκτροπής δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής και προτείνουν ότι οι προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.
Οι φορείς που κατέθεσαν την προσφυγή περιλαμβάνουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δημοτικούς Συνεταιρισμούς και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις όπως η WWF Ελλάς και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Πηγή: ethnos.gr