Πανελλαδική Απεργία Εκπαιδευτικών και Κλειστά Σχολεία την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Πανελλαδική Απεργία Εκπαιδευτικών και Κλειστά Σχολεία την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Eurokinissi

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Τετάρτη (23/10), καθώς οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε πανελλαδική 24ωρη απεργία. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) καλεί τον κλάδο σε συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια, με αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΔΟΕ τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, καλώντας για την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και τη διασφάλιση δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που επιχειρεί την εμπορευματοποίηση και τον κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη κατά την περίοδο των μνημονίων, με τον εισαγωγικό μισθό να είναι μόλις 776€. Αυτή τη στιγμή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «αυξήσεις» 12€ καθαρά από το 2025 προκαλούν οργή ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο τον κλάδο, αλλά και την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. Καλούν επίσης για εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με το ωράριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, καθώς και για την κατοχύρωση άδειας ανατροφής.

Η ΔΟΕ διεκδικεί τη βελτίωση των όρων στην εκπαίδευση, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών παραμένουν ακάλυπτα. Μολονότι η σχολική χρονιά προχωρά, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, με τμήματα να αριθμούν 25 ή περισσότερους μαθητές.

Επιπλέον, απαιτούν προστασία για τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση του έργου τους και προειδοποιούν για τον κίνδυνο που προκύπτει από την οικονομική ασφυξία στα σχολεία λόγω των κυβερνητικών πολιτικών, όπως η κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Προβάλουν την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία με επαρκή κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΔΟΕ καλεί σε αντιστάθμιση της κατηγοριοποίησης των σχολείων και προτρέπει τη συλλογική δράση ως απάντηση στις πειθαρχικές διώξεις των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε απεργίες. Το ΥΠΑΙΘΑ προσπαθεί να περιορίσει τη συμμετοχή και τη στήριξη στις συλλογικές πρωτοβουλίες.

Οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για οργάνωση και ενότητα στον αγώνα τους, ώστε να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους και να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες για τη διαβίωσή τους και την εκπαίδευση των μαθητών.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Τίτλος: Σοκαριστική κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού από τη μητέρα της στην Κρήτη

Τίτλος: Σοκαριστική κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού από τη μητέρα της στην Κρήτη

Η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη

Η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη