Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, ιδρύτρια και πρόεδρος του ιδρύματος kind things, μίλησε για τη λιγότερο γνωστή έννοια της μαιευτικής βίας, αναδεικνύοντας τα ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά τραύματα που μπορεί να βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επισημαίνει πως συχνά καταπατείται ο σεβασμός προς τις γυναίκες, οι οποίες αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που περιορίζουν την ελευθερία τους σε μία από τις πιο φυσικές διαδικασίες της ζωής.
«Το να φωνάζουμε σε μία γυναίκα την ώρα του τοκετού ότι απαγορεύεται να φωνάζει είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μαιευτικής βίας. Υπάρχει η υποχρέωση οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του τοκετού», ανέφερε σε συνέντευξή της στο MEGA.
Αναφερόμενη στα υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των γυναικών. «Πιστεύω ότι ακόμη και σε περιπτώσεις όπου απαιτείται μία καισαρική, αυτή μπορεί να διεξαχθεί με σεβασμό. Ωστόσο, το σύστημα έχει προβλήματα, και δεν είναι ορθό να φορτώνουμε την ευθύνη μόνο στις γυναίκες. Το ζήτημα είναι βαθύτερο και σχετίζεται με τις πρακτικές που ακολουθούν οι γιατροί», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη οι γυναίκες να ακολουθούν το ένστικτό τους και να είναι προσεκτικές στην αξιολόγηση των συνθηκών που βιώνουν, ειδικά σε ευάλωτες στιγμές όπως ο τοκετός. «Είναι fundamentais να κατανοήσουμε ότι έχουμε δικαίωμα να επιλέγουμε πώς να βιώνουμε το σώμα μας και τη διαδικασία του τοκετού, χωρίς να υποκύπτουμε σε εξωτερικές πιέσεις», κατέληξε.
Πηγή: ethnos.gr