Επανέναρξη Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με Νέους Κανόνες Ασφαλείας

Επανέναρξη Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με Νέους Κανόνες Ασφαλείας

Wikipedia / Dimosthenes Marmatakis

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και από τη διεξαγωγή αυτοψιών από ειδικούς επιστήμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και του Τμήματος Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτών των αυτοψιών, ο βαθμός κινδύνου κατολίσθησης παραμένει στα ίδια επίπεδα που υπήρχαν πριν την κατολίσθηση της 18ης Σεπτεμβρίου 2024. Το φαράγγι έχει επανέλθει σε ασφαλή επίπεδα, όμοια με εκείνα που ισχύουν στη διάρκεια της κανονικής του λειτουργίας.

Προβλέπονται μια σειρά από μέτρα για τη μείωση του κινδύνου κατολίσθησης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη υλοποιηθεί, περιλαμβάνοντας τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του μονοπατιού, καθώς και την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, ενημερώνοντας τους επισκέπτες σχετικά με την κατάσταση και τη λειτουργία του. Επιπλέον, σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας για κατολισθήσεις έχουν τοποθετηθεί επιπλέον πινακίδες, μεσολαβώντας η διαρκής ενημέρωση των επισκεπτών από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η συνεργασία του ΟΦΥΠΕΚΑ με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει στόχο την παροχή μετεωρολογικών προγνώσεων για το φαράγγι, ενώ δρομολογείται και συνεργασία με το ΕΚΠΑ για την υλοποίηση σχεδίου με τίτλο «Διαχείριση Κατολισθητικού Κινδύνου και Προτάσεις Μείωσης Διακινδύνευσης σε Κρίσιμες Θέσεις Κατά Μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς».

Για την αναγκαία ασφάλεια κατά την πρώτη εβδομάδα επανλειτουργίας του Δρυμού, έχει καθοριστεί μέγιστος αριθμός 1.000 επισκεπτών ημερησίως. Οι επισκέπτες οργανωμένων ομάδων θα εισέλθουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις ή οι ακυρώσεις. Επίσης, οι επισκέπτες υποχρεούνται να σέβονται και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Υπεύθυνα αναλαμβάνουν την ατομική τους ευθύνη για την ασφάλειά τους, αποδεχόμενοι τους ενδεχόμενους κινδύνους και καλούνται να χρησιμοποιούν προστατευτικά μέτρα.

Σημειώνεται πως οι επισκέπτες οφείλουν να συμμορφώνονται με τις ρυθμίσεις ή απαγορεύσεις εισόδου και παραμονής, καθώς και με τις οδηγίες του αρμόδιου προσωπικού.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Επίθεση σε 14χρονη στη Γλυφάδα αποκαλύπτει την τραγική πραγματικότητα του bullying στα σχολεία

Επίθεση σε 14χρονη στη Γλυφάδα αποκαλύπτει την τραγική πραγματικότητα του bullying στα σχολεία

Σοβαρό Τροχαίο Ατύχημα στη Θεσσαλονίκη με Τραυματία και Επιπτώσεις στην Κυκλοφορία

Σοβαρό Τροχαίο Ατύχημα στη Θεσσαλονίκη με Τραυματία και Επιπτώσεις στην Κυκλοφορία