Αύξηση θετικότητας του SARS-CoV2 στην κοινότητα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Αύξηση θετικότητας του SARS-CoV2 στην κοινότητα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Eurokinissi

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου, παρατηρείται μικρή αύξηση στη θετικότητα για SARS-CoV2 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, καταγράφηκαν 509 νέες εισαγωγές, που σημαίνει μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 669. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν επτά, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων εβδομάδων ήταν 11, με 25 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι θάνατοι ανήλθαν σε 14, με μέσο εβδομαδιαίο αριθμό 36 τους τελευταίους τέσσερις εβδομάδες.

Η αυξημένη δραστηριότητα του ιού κατά τη θερινή περίοδο φαίνεται να υποχωρεί. Από τα τέλη της άνοιξης, το στέλεχος ΒΑ.2.86, που φέρει τις μεταλλάξεις F456L και R346T, έχει επικρατήσει στις ανιχνεύσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Επίσης, από την παρακολούθηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, διαφαίνεται ότι η θερινή αυξητική τάση έχει ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, με τα επίπεδα να είναι μέχρι τώρα χαμηλότερα από το περσινό θερινό κύμα.

Σημαντικά είναι τα δεδομένα σχετικά με την γρίπη: η θετικότητα για γρίπη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων και δεν καταγράφηκε νέα σοβαρή περίπτωση με νοσηλεία σε ΜΕΘ ή νέος θάνατος από γρίπη. Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής και Σοβαρής Οξείας Λοίμωξης Αναπνευστικού ανά 1.000 επισκέψεις επίσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, δεν ανιχνεύθηκαν θετικά δείγματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καθώς είναι επιτακτική η τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επίσης, συνιστάται στον γενικό πληθυσμό να περιορίζει τις επαφές του με άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες σε περίπτωση παρουσίας συμπτωμάτων.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Ληστεία χρηματαποστολής στο Λαύριο με θύματα και ποσό μαμούθ

Ληστεία χρηματαποστολής στο Λαύριο με θύματα και ποσό μαμούθ

Έκρηξη σε δικαστήριο της Καλιφόρνια τραυματίζει έξι άτομα κατά τη διάρκεια απολογίας δράστη

Έκρηξη σε δικαστήριο της Καλιφόρνια τραυματίζει έξι άτομα κατά τη διάρκεια απολογίας δράστη