Η Υπέρβαση του Ανδρουλάκη και η Ανάγκη για Συγκριτικά Πλεονεκτήματα στο ΠΑΣΟΚ

Η Υπέρβαση του Ανδρουλάκη και η Ανάγκη για Συγκριτικά Πλεονεκτήματα στο ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης/Eurokinissi

Σε μία Αμερικανική εκκλησία που επισκέφτηκα κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στη Βόρεια Καρολίνα, παρατήρησα πως ο πάστορας συχνά ανέθετε το κήρυγμα στον βοηθό του. Αρχικά, αυτό με ξένισε, καθώς αναρωτιόμουν πώς μπορούσε να παραχωρεί τη θέση του σε κάποιον άλλο. Όμως, γρήγορα διαπίστωσα ότι ο βοηθός είχε ένα ιδιαίτερο ταλέντο και ήταν εξαιρετικά επικοινωνιακός. Αυτή η παρατήρηση με έκανε να σκεφτώ τη Θεωρία του Συγκριτικού Πλεονεκτήματος, η οποία προτείνει να εστιάζουμε στα πεδία όπου έχουμε το καλλίτερο πλεονέκτημα. Ο κύριος πάστορας είχε την ικανότητα να αναγνωρίσει ότι ο βοηθός του έκανε καλύτερη δουλειά στο κήρυγμα.

Αναλογιζόμενος την πολιτική κατάσταση, βλέπω ανάλογες προκλήσεις για τον κ. Ανδρουλάκη. Σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ξεχώρισαν για τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να μην θεωρούν τον κ. Ανδρουλάκη το ίδιο χαρισματικό. Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι τώρα πορεία του στο ΠΑΣΟΚ υποδηλώνει ότι είναι οργανωτικός, προσηλωμένος στην εξέλιξή του και ότι μαθαίνει από τα λάθη του.

Αξιολογώντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Δούκας και Γερουλάνος έχουν δείξει εντυπωσιακό ενθουσιασμό και επικοινωνιακές ικανότητες, αντίστοιχα. Η κ. Γιαννακοπούλου διαθέτει ευφράδεια, ενώ ο κ. Κατρίνης είναι γνωστός για την ψυχραιμία του. Η κ. Διαμαντοπούλου, με τη διεθνή της εμπειρία, προσθέτει ακόμη μια διάσταση στην ομάδα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει το θάρρος να επιτρέψει σε αυτά τα ταλέντα να αναλάβουν πιο ουσιαστικούς ρόλους στην ηγεσία του κόμματος.

Προτείνω, λοιπόν, τη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού και συμπεριληπτικού κόμματος που θα αξιοποιεί τις ικανότητες όλων των στελεχών χωρίς εγωισμούς. Είναι σημαντικό να ανοίξει η επικοινωνία με άτομα από τους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς χώρους, ενώ ένα αναλυτικό πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών πρέπει να προταθεί. Πρέπει να εστιάσουμε όχι σε στείρα αντιπολίτευση, αλλά σε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Τέλος, πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ξεπερνώντας την επιφυλακτικότητά του, έχει την ευκαιρία να προσφέρει σημαντικά στο ΠΑΣΟΚ. Αφήνοντας άλλους ταλαντούχους να αναλάβουν τον λόγο, μπορεί να συμβάλλει στη μετατροπή του κόμματος σε έναν πραγματικό πολιτικό παίκτη. Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Η Ελλάδα στοχεύει σε βιώσιμο τουρισμό με έμφαση στις υποδομές και την ποιότητα των υπηρεσιών

Η Ελλάδα στοχεύει σε βιώσιμο τουρισμό με έμφαση στις υποδομές και την ποιότητα των υπηρεσιών

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με ηγέτες του Κόλπου και συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με ηγέτες του Κόλπου και συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ